Rakott tészta millió féle módon készíthető, lehet édes, sós, ahogy kedvünk tartja, az alapanyagok is változatosak. Most egy diós-szilvalekváros változatot ismertetek.
Hozzávalók:
- 25 dkg szélesmetélt
- 1 csapott evőkanálnyi zsiradék
- só a tészta főzéséhez
- 15-20 dkg dió őrölve – kicsit darabosan
- 20-25 dkg szilvalekvár
- kristálycukor ízlés szerint
- zsiradék a tepsi, forma kenéséhez
- néhány kanálnyi zsemlemorzsa a szóráshoz
- 1 egész tojás
Rakott tészta készítés:
A laskát sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. A kanálnyi zsiradékkal összekeverjük.
Egy tepsit, vagy hőálló tálat kikenünk zsiradékkal, megszórjuk zsemlemorzsával, és az aljára eloszlatjuk a harmadnyi főtt tésztánkat.
A fele lekvárt rákenjük, megszórjuk cukros dióval, s jöhet a tészta következő harmada.
Rákenjük a lekvár maradékát, majd a maradék dió fele.
Rászórjuk egyenletesen a még le nem rakott tésztát, és egy felvert tojással meglocsoljuk.
A még meglévő cukrozott diót a tetejére szórjuk, és berakjuk a már előmelegített, 180 fokos sütőbe.
Szép pirosra sütjük a tetejét, csodálatos illattal lengi majd be a konyhát.
Ha kiborítjuk, akkor a lefele fejjel álló formára rakjunk egy hideg vizes ruhát, és pár percig hagyjuk is így.