A rakott tarhonya egy igazi tésztás egytálétel. Legjobb hozzá a házi tarhonya, ha ennek híjában vagyunk, akkor a reszelt tészta is megteszi e célra.
Hozzávalók:
- 1/2 kg targonya
- 1/4 kg füstölt szalonna – lehet ám húsos is
- 1/2 kg zöldpaprika
- 25 dkg paradicsom
- 25 dkg vöröshagyma
- néhány darab főtt keménytojás
- 2 szép szál füstöltkolbász
- 5 dl tejföl
- 1-1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- pici bors
- zsiradék ízlés szerint
- só
A rakott tarhonya elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázzuk, egy edényben kisütjük. A zsír egy részében megpirítjuk a tarhonyát, majd felengedjük nagyjából háromszoros vízzel, és megfőzzük.
A tojásokat szintén megfőzzük enyhén sós vízben, majd megtisztítjuk őket.
A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot szintén megtisztítjuk, kedvünk szerint feldaraboljuk, és lecsót készítünk zsiradékon.
Szórunk rá fűszerpaprikát, és kedvünk szerint fűszerezzük.
A végén a tejfölt is hozzákeverjük.
A kolbász bőrét lehúzzuk, utána felkarikázzuk.
Egy tepsit, vagy tűzálló tálat kikenünk zsiradékkal, majd a tarhonya felét beleöntjük, elterítjük. Erre megy a tejfölös lecsó jó része, a paprikás, paradicsomos rész. Rászórjuk a sült szalonnakockákat is, majd beterítjük a tarhonya másik felével.
Tetejére ráöntjük a fejtölös lé maradékát.
Előmelegített sütőben 200 fokon összesütjük szép pirosra.