A rakott rizs elnevezése onnan ered, hogy legfőbb alkotórésze ez, nincs körülött nagyobb mennyiségben zöldségféle, hanem inkább a hús, és a rizs dominál az ételben.
Hozzávalók:
- 40-45 dkb sertéshús
- 1 átlagos vöröshagyma
- 3-4 evőkanálnyi zsiradék
- kevés paradicsomlé
- só ízlés szerint
- őrölt feketebors ízlés szerint
- néhány szál petrezslyemzöld
- 1/4 kg rizs
- 1/2 liter húsleves, vagy 1 leveskockából készült lé
- 3 dl tejföl
- néhány evőkanálnyi reszelt sajt
- pici vaj a tetejére
Rakott rizs elkészítése:
A hús megmossuk, megdaráljuk – vagy persze vásárolhatunk darálthúst is.
Zsiradékot fölrakunk melegedni, majd a hagymát beledobjuk, kicsit megpirítjuk, utána mehet bele a kockára vágott hús is.
Fehérre pirítjuk, majd sóval, borssal, és a paradicsomlével fűszerezzük. Mehet bele a zöldpetrezselyem is, összekeverjük az egészet.
A rizst aztán egy edényben felöntjük a húslevessel, vagy leveskockából készült lével, és megfőzzük.
Egy tepsit, vagy sütőformát kikenünk zsiradékkal, majd alulra egy réteg rizst, rá 1 réteg húst rakunk. Utána ugyanígy folytatjuk.
A lényeg, hogy a tetejére rizs kerüljön.
A tejfölt összekeverjük a reszelt sajttal, és pici sóval, majd a tetejére kenjük. Parányi vajat is vagdosunk rá.
Előmelegített sütőben 180-200 fokon sütjük, félóra alatt szép aranysárga lesz.
Még melegen fogyasztjuk.