A nokedli, szárazkolbász, tarja kedvence a magyar gyomornak, így egyáltalán nem nagy csoda, hogy a rakott nokedli igazi sláger.
Készíthetjük darálthússal pörköltösen, de maradék, vagy füstölt húsokkal is.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 3 tojás
- mokkáskanálnyi só
- víz a galuska kavarásához
- zsiradék a forgatáshoz
- 1 közepes vöröshagyma
- 1-2 fokhagyma gerezd
- evőkanálnyi zsiradék
- füstölt kolbász ízlés szerint – nagyjából egy szál
- 20 dkg füstölt tarja – készülhet csak ebből is
- 10 dkg reszelt sajt
- 5 dl tejföl
- zsiradék a tetejére
Rakott nokedli elkészítése:
Elkészítjük a galuskát. A tojást kikeverjük sóval, kis vízzel, hozzáadjuk a lisztet, s alaposan átdolgozzuk, hogy jó sima legyen.
Ezután sós vízben kifőzzük.
Ha elkészült, akkor leöblítjük, lecsurgatjuk, majd egy kanál zsiradékkal átkeverjük.
Most a vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
A szárazkolbászt néhány percre meleg vízbe dobjuk, majd lehúzzuk a bőrét, és szépen felkarikázzuk.
A füstölt húst felcsíkozzuk, vagy kockázzuk.
Egy edényben zsiradékot forrósítunk, majd a kolbászt a tarjával megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a felaprózott vöröshagymát is.
Egy tepsit, vagy tűzálló tlat kikenünk zsiradékkal, majd a nokedli felét belehelyezzük, elegyengetjük. Ezután mehet bele a kolbászos tarja hagymával egyetemben.
A többi nokedli megy a tetejére, aztán leöntjük a kis sóval jól felkavart tejföllel.
Lereszeljük a sajtot, és megszórjuk vele.
Előmelegített sütőben 180 fokon pirosra pirítjuk.
Gyors étel – ha jól szervezzük a munkát nagyon gyorsan elkészül, és kifejezetten laktató és finom étel.