A rakott karfiol egyik legkedveltebb rakott egytálételünk. Ez a zöldségféle amúgy is közkedvelt, darált hússal tejföllel együtt egyszerűen tökéletes.
Hozzávalók:
- 1/4 kg rizs
- só ízlés szerint
- vöröshagyma 1 fej
- zsiradék 1 evőkanálnyi
- 60 dkg darált hús
- só
- bors
- 1 szép fej karfiol
- 1/2 liternyi tejföl
Rakott karfiol elkészítése:
A rizst kétszeres mennyiségű vízben kis sóval, borssal egyetemben felrakjuk főni.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd zsiradékon megpirítjuk.
Ezután hozzákeverjük a darált húst, és fehéredésig sütjük. Sóval-borssal ezt is ízesítjük.
Pici vizet öntünk rá, majd fedő alatt megpároljuk. Jó negyedórába telik az egész.
Közben a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, aztán sós vízben megfőzzük, jó 10 perc elegendő neki, hisz még a sütőben is puhulni fog.
Leszűrjük, lecsepegtetjük.
A tejfölhöz hozzákeverjük a sót, és 2 tojást is – ez utóbbi nem feltétlen szükséges.
Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kikenünk zsiradékkal, majd alsó rétegként lerakjuk a fele karfiolt.
Erre megy a rizs, majd a hús, s tetejére ismét karfiol.
A tetejét lekenjük a tejföl-tojás keverékkel.
180 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
Készíthetjük nyers karfiollal is, amit előtte rózsáira szedtünk és besóztunk.
Ekkor viszont lefedve készítjük a sütőben egy órán keresztül ugyanúgy rétegezve, mint az eredetit.
Majd ha már megpuhult a karfiol, akkor levesszük a fedőt és megpirítjuk.