A rakott karfiol hús nélkül igazi különlegesség lehet az asztalon. Lehet, hogy hihetetlen, de a sajttal, tojással megbolondított karfiol így, magában is tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol
- 1/4 kg rizs
- főzéséhez só és bors
- 4-5 db tojás
- só a tojás főzéséhez
- só az étel sózásához – ízlés szerint
- bors
- 1/4 kg nekünk tetsző, markáns ízű sajt
- 1-1,5 nagy doboz tejföl
- néhány gerezd fokhagyma, vagy ízlés szerint fokhagymakrém
- néhány szem paradicsom
- néhány szál petrezselyemzöld
Rakott karfiol hús nélkül elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, és enyhén sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük.
Közben pirított rizst főzünk kis sóval, esetleg borssal, most adjuk hozzá az átnyomott fokhagymát, vagy fokhagyma krémet.
A tojásokat felütjük, és a tejfölhöz keverjük, sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsit, vagy tűzálló tálat zsiradékkal kikenünk, majd alulra
a fele karfiolt lerakjuk.
A tejfölös tojás felét összekeverjük a rizzsel, hozzáadjuk a reszelt saját felét is, paradicsomot, vagy aszalt paradicsomot darabolunk rá, majd letakarjuk a karfiolrózsák másik felével.
Tetejét leöntjük a tejfölös tojás másik felével.
Ha szeretjük – megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel.
Meglocsoljuk egy kis olajjal, előmelegített sütőben 180-200 fokon pirosodásig sütjük, végén rászórjuk a maradék reszelt sajtot, hogy megolvadjon, és egy kis színt kapjon.