Pizzás csiga recept

A pizzás csiga egyik legkedveltebb péksüteményünk. Mi lenne, ha otthon is megpróbálkoznánk vele. Az olaszos, sajtos finomság esélyes, hogy kedvencünkké válik.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj, vagy sütőmargarin

Töltelék:

  • 4 dl passata, vagy sűrített paradicsom pici vízzel lazítva
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 jó evőkanál oregánó
  • 2-3 fokhagyma gerezd lereszelve
  • 3-4 mokkáskanál bazsalikom, ha szeretjük
  • 30 dkg reszelt sajt, amilyet szeretünk

Pizzás csiga elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, és a tojást, a cukrot, aztán jó alaposan kidagasztjuk. Mikor már lényegében jó, akkor a vajat is hozzáadjuk.

Lisztezett felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, lekenjük olajjal, majd egy tálba rakjuk pihenni, amit lefedünk.

Elkészítjük a mártást, amivel lekenjük majd.
A paradicsomot összekeverjük egy kis sóval, borssal, és a többi fűszerrel jó alaposan. Szórhatunk rá egy marék főtt, csemege kukoricát is.

Mikor a tészta már duplájára kelt, lisztezett felületen kinyújtjuk elég vékonyra, lehetőleg nagyjából négyzet alakúra.

Megkenjük a szósszal vékony tésztát, megszórjuk sajttal, de kicsit hagyjunk belőle, mert a teteje meg fogja hálálni.

A tészta hosszabb oldalánál feltekerjük, majd nagyjából 5 centis darabokat vágunk belőle.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, nem túl szorosan egymás mellé rakjuk, tetejére vékonyan sajtot szórunk.

Előmelegített sütőben sütjük, átlagos, 180 fokon, nagyjából félóra alatt elkészül.