A pizzás csiga egyik legkedveltebb péksüteményünk. Mi lenne, ha otthon is megpróbálkoznánk vele. Az olaszos, sajtos finomság esélyes, hogy kedvencünkké válik.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 2,5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag élesztő
- 1 db tojás
- 10 dkg vaj, vagy sütőmargarin
Töltelék:
- 4 dl passata, vagy sűrített paradicsom pici vízzel lazítva
- 1 csipet só
- 1 mokkáskanál bors
- 1 jó evőkanál oregánó
- 2-3 fokhagyma gerezd lereszelve
- 3-4 mokkáskanál bazsalikom, ha szeretjük
- 30 dkg reszelt sajt, amilyet szeretünk
Pizzás csiga elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, és a tojást, a cukrot, aztán jó alaposan kidagasztjuk. Mikor már lényegében jó, akkor a vajat is hozzáadjuk.
Lisztezett felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, lekenjük olajjal, majd egy tálba rakjuk pihenni, amit lefedünk.
Elkészítjük a mártást, amivel lekenjük majd.
A paradicsomot összekeverjük egy kis sóval, borssal, és a többi fűszerrel jó alaposan. Szórhatunk rá egy marék főtt, csemege kukoricát is.
Mikor a tészta már duplájára kelt, lisztezett felületen kinyújtjuk elég vékonyra, lehetőleg nagyjából négyzet alakúra.
Megkenjük a szósszal vékony tésztát, megszórjuk sajttal, de kicsit hagyjunk belőle, mert a teteje meg fogja hálálni.
A tészta hosszabb oldalánál feltekerjük, majd nagyjából 5 centis darabokat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, nem túl szorosan egymás mellé rakjuk, tetejére vékonyan sajtot szórunk.
Előmelegített sütőben sütjük, átlagos, 180 fokon, nagyjából félóra alatt elkészül.