Lekváros puhi egy nagyon finom, a hozzáadott krumpli miatt nagyon puha kelt tészta, finom lekvárral elkészítve, és még mutatós is.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 5 evőkanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 15 dkg tört krumpli
- 3 dl tej
- 1,5 evőkanál margarin, vagy 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál zsír a kenéshez
- kedvenc lekvárunk, kb. fél üveggel
Lekváros puhi elkészítése:
Az élesztőt egy kis langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk.
A megfőtt burgonyát áttörjük, hagyjuk kihűlni.
A liszthez hozzáadunk pici sót, elkeverjük benne a tört krumplit, hozzáadjuk a cukrot, a felfuttatott élesztőt, és a tejből annyit, hogy jó kelt tésztánk legyen. Jó alaposan kidolgozzuk, bedagasztjuk.
A végén mehet bele a margarin, vagy zsír is, azzal is simára dolgozzuk.
Lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk kisujjnyi vastagra, lekenjük lekvárral, utána felsodorjuk.
Jó két ujjnyira szeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk le, nem szorosan egymás mellett, s tetejét egy kis olvasztott zsiradékkal átkenjük. Ettől még puhább lesz.
180 fokos sütőben sütjük, nagyjából félóra alatt elkészül.