A palóc pecsenye kedvelt, és ismert húsétel, a legjobb hozzá a szaftos comb, vagy tarja. De persze karajból is készíthetjük.
Hozzávalók:
- 1 kg hús
- 4 evőkanál sertészsír
- 15 dkg tisztított vöröshagyma
- 4-5 gerezd tisztított fokhagyma
- 4 dl tejszín
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1,5 dkg só
- 1 teáskanál bors
- 25 dkg zöldbab
Palóc pecsenye elkészítése:
A húst felszeleteljük, közepesen vékonyra verjük, majd sózzuk, borsozzuk.
Egy serpenyőben a zsírt felhevítjük, majd a hús mindkét oldalát pirosra sütjük, majd félrerakjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk a zsírján, a végén hozzáadjuk a fokhagymát is.
Ezután megszórjuk a hagymát fűszerpaprikával, sózzuk kicsit, mehet rá még bors, ráöntjük a tejszínt, és az egészet felforraljuk.
Ekkor egy lábasba az aljára rakjuk a sült húst, leöntjük a szósszal, egy pici vizet adunk hozzá, és takarékon főzzük még nagyjából 3/4 órát. Ekkor hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, és azzal is pároljuk még legalább negyedórát.
Megnézzük, hogy megpuhult-e, ha igen, akkor már más teendőnk nincs.
Amennyiben nehezebben puhul a hús, időnként pótolni kell vízzel, de mindig csak annyival, amennyi 10-15 perc alatt elfő.
Készíthetjük sütőben is.