A piskura tulajdonképpen krumpli nudlit jelent, a piskura szaftosan egy egyszerű, paraszti étel, amit elég sokszor készítettek hétköznapokon.
Hozzávalók:
- 1,2 kg burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olaj, vagy zsír
- 1 db tojás
- 1 teáskanál só
Szafthoz:
- 2-3 evőkanál olaj, vagy zsír
- 2 evőkanál liszt
- 1 db vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál só
- kanálnyi sós paprika krém
- 2-3 evőkanál paradicsomlé
Piskura szaftosan elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük.
Ha megfőtt, akkor leszűrjük, jól áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
Ha meghűlt a krumpli, akkor minden hozzávalóval összegyúrjuk, henger alakúvá formázzuk a tésztát,szeleteket vágunk belle, majd a szeletekből vékony „rudat” sodrunk, azokból nudli méretű daraboat váguk, és kis lisztes felüeten keresztül nudlinak formázzuk.
A nudlit aztán sós vízben kifőzzük. Ha megfőtt, akkor kimerjük, vagy leszűrjük, leöblítjük, zsiradékkal összekeverjük.
Elkészítjük a szaftot is.
Az olajat vagy zsír a liszttel, és 1 nagy fej kockára vágott vöröshagymával összepirítjuk, rántás készítünk.
Ha a vöröshagyma már üveges, akkor összekeverjük a fűszerpaprikával, sóval, borssal. Adhatunk hozzá egy reszelt paprikát, vagy sóval elrakott paprika krémet, kis paradicsomlé is mehet bele.
Összefőzzük, annyi vizet adunk hozzá, hogy mártás sűrűségű legyen. Ezt öntjük a főtt nudlira a tányéron.