A peperonata nagyon hasonló a magyar lecsóhoz, petrezselyemmel, bazsalikommal és fehérborral megbolondítva, olívaolajon sütve.
Ez utóbbi a mediterrán ízvilág biztosítéka.
Hozzávalók:
- 3-4 hagyma – inkább nagyobbak
- 5 szép paprika – mehet bele csípős is
- 3-4 termetes paradicsom
- 4 gerezdnyi fokhagyma
- néhány szál petrezselyemzöld – friss
- néhány szál friss bazsalikom
- 1 evőkanálnyi olívaolaj
- só
- friss őrölt bors
- fél pohár – 1 dl – száraz, fehérbor
A peperonata elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, majd közepes vastagságú karikákra vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk, azt is felkarikázzuk nagyjából 1 centisekre.
A paradicsomot kisebb darabokra vágjuk.
A fokhagymát összezúzzuk.
Az olajat felhevítjük, a hagymát megdinszteljük benne, majd hozzáadjuk a fokhagyma felét is. Megsózzuk, utána mehet bele a paradicson, és a fehérbor.
Ezután mehet bele a paprikát és a fűszernövényeket, majd a végén a fokhagyma másik felét.
Fűszerezése frissen őrölt borssal történik, sokkal aromásabb.
Elkészülte után néhány percig pihentetjük a peperonatat, utána tálalhatjuk.