A patiszonfőzelék nem igazán ismert fogás hazánkban, hasonló a tökfőzelékhez, de nem feltétlenül kell bele kapor – persze azért tehetünk.
Hozzávalók:
- 1 db szép nagy patiszon
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1-2 kanál zsiradék
- 2-3 evőkanálnyi liszt
- 1 kis pohárnyi tejföl
- só egy kiskanálnyi
- cukor ízlés szerint
- ecet ízlés szerint
A patiszonfőzelék elkészítése:
A patiszont meghámozzuk, belsejét szépen kivájjuk, a húsát pedig vagy legyeluljuk, vagy lereszeljük.
Megsózzuk, de levét nem kell eldobni, mert értékes tápanyagokat tartalmaz.
Közben a zsírból és lisztből szép, világos rántást készítünk. Ha már pirul, akkor mehet bele az apróra vágott vöröshagyma.
Megszórjuk egy pici fűszerpaprikával, és felengedjük egy pohárnyi hidegvízzel.
Ezután a patiszont belekeverjük a rántásba, majd adunk hozzá kis ecetet, és szépen, lassú tűzön megpároljuk.
Ezután mehet bele a tejföl, melyhez egy kis főzeléklevet merünk ki, azzal kikeverjük, majd az egészet a többihez öntjük – hőkiegyenlítünk.
Ha szükséges, akkor még ízesítünk rajta.
Sült húsokhoz, vagdalthoz tökéletes.
Ha szeretjük – kis vágott kaprot is tehetünk bele.
Ha levét hígabbra készítjük, s dobunk bele egy-két virslit karikázva – patisszonlevest készítünk.