A párolt vöröskáposzta tökéletes köret sült húsokhoz, hurkához, kolbászhoz. Hagymás tört burgonyával kiegészítve fantasztikus ételt rakhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröskáposzta
- 1 lapos evőkanál só
- 2-3 evőkanál zsír
- 1 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál egész, vagy tört kömény – vagy több
- 1 db vöröshagyma felkockázva
- 1 evőkanál ecet – ízlés szerint
- esetleg 1 alma hámozva, reszelve
Párolt vöröskáposzta elkészítése:
A vöröskáposztát kitorzsázzuk, majd felmetéljük, vagy gyaluljuk. De akár nagyfokú reszelőn le is reszelhetjük. Ha ezzel megvagyunk besózzuk, és lerakjuk egy tálban állni.
A zsírt felforrósítjuk, a cukrot beledobjuk, kavargatva megpirítjuk benne, majd hozzáadjuk a kicsavart káposztát. Ízesítjük köménnyel, a felkockázott vöröshagymával. Egy kanál ecetet öntünk hozzá, később majd megkóstoljuk, és saját szánk íze szerint ízesítjük. Fedővel letakarva megpároljuk, de ne főzzük túl.
Még különlegesebb lesz a káposzta, ha egy db savanykás almát lehámozva a káposztához adunk a párolás vége fele. Rendkívül jó ízt ad neki.