A paradicsomos krumplifőzelék nagyon ritkán készül a konyhákban, eléggé mostohagyerek, főtt húsokhoz, esetleg könnyed sült húsokhoz tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- só ízlés szerint
- sűrített paradicsom, vagy 1 üvegnyi paradicsomlé
- 1-2 kanálnyi zsiradék
- 2-3 kanálnyi finomliszt
- cukor
Paradicsomos krumplifőzelék elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, leöblítjük, majd felvágjuk karikákra, majd sós vízben puhára főzzük.
Ha már puha, akkor hozzákeverhetjük a vízzel kicsit felkavart sűrített paradicsomot, vagy paradicsomlevet. Tehát a főzelékhez a burgonya főzőlevét is felhasználjuk.
Míg felforr, addig elkészítjük a rántást.
A zsiradékon megfuttatjuk a lisztet, hogy szép, világos zsemleszínű rántásunk legyen.
Pici hideg vízzel felengedjük, kikeverjük, majd a paradicsomos léből hozzámerve azzal is átkutyuljuk.
Ha szép sima, mehet a többihez, és folytonos keverés mellett felfőzzük.
A végén – ízlés szerint – cukorral ízesítjük.