A paprikás krumpli tarhonyával a nokedlis változat rokona, elődje. Eredileg ugyanis a tarhonyás változat terjedt el. Olyannyira, hogy MÓra Ferenc kedvence is volt.
Hozzávalók:
- egy nagy fej hagyma
- 1-2 kanálnyi zsiradék
- fűszerpaprika egy csapott evőkanálnyi
- 2 gerezdnyi fokhagyma
- 1 kg burgonya
- 1-2 db zöldpaprika
- 1-2 db paradicsom
- 10 dkg tarhonya
- esetleg 15 dkg szárazkolbász (az eredetiben nem volt)
Paprikás krumpli tarhonyával elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, leöblítjük, apróra vágjuk, majd zsiradékban szép sárgásra pirítjuk, majd meghintjük fűszerpaprikával. Átkavarjuk – tűzrúl lehúzzuk.
A fokhagymát szétnyomjuk, pici vízzel felöntjük, majd a hagymára borítjuk.
A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, majd hasábokra vágjuk, s a tűzre visszarakott hagymás zsírba rakjuk, sóval meghintjük és átkavarjuk.
Most adjuk hozzá a felkockázott, vagy karikázott zöldpaprikát, és a paradicsomot.
Lassan főzzük, csak akkor adunk vizet hozzá, ha fontos.
Közben a tarhonyát zsiradékban kicsit megpirítjuk, de csak sárgára, majd felöntjük vízzel, megsózzuk – esetleg dobhatunk bele egy leveskockát – majd jó félig megfőzzük.
Ekkor ráöntjük a krumplira, és az egészet, együtt készre főzzük.
Ha kolbászt is rakunk bele azt a végén tegyük, hogy ne száradjanak ki a kolbászkarikák.