A zakuszka Örményországon keresztül Erdélybe került zöldségből, paprikából készült krémféle, sok változata van, és kenyérre is kenhető.
No meg fűszerezhetünk vele ételeket, és tésztafélékhez is kitűnő. Ez mos egy padlizsános zakuszka.
Hozzávalók:
- 60-70 dkg vöröshagyma
- 1/2 liter olaj
- 3 kg paprika /tv-paprika, kalifoniai, mármilyen húsos)
- 1/2 liter paradicsomlé
- 1,5 kg padlizsán
- 10 szemesbors
- néhány babérlevél
Padlizsános zakuszka elkészítése
A mennyiség mindig konyhakészen értendő, tehát plusz 20 százalékkal többet vásároljunk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, jó apróra felvágjuk, majd az olajban megfuttatjuk, üvegesre pároljuk.
A paprikát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd ledaráljuk.
Hozzáadjuk az olajban megfonnyasztott hagymához. Átkavarjuk, majd ráöntjük a paradicsomlevet.
Nem szabad nagyon nagy lángon főzni, és közben gyakran kavargatni kell. Ennek 1 óra a főzési ideje.
Közben a padlizsánt egy gáztepsiben nagyjából 180 fokon majd egy órát sütjük.
Ha kihűlt, akkor megtisztítjuk és műanyag késsel – hogy ne feketedjen – összevágjuk.
Ezután hozzáadjuk a paprikához, megsózzuk, hogy nekünk kellemes íze legyen. mehet bele a fekete bors és a babérlevél – nem árt, ha fűszertojásba rakjuk bele, vagy ha nem, akkor üvegezéskor nem árt kihorgászni.
Háromnegyed óra főzés következik.
Amennyiben túl sűrű a krém, akkor adunk hozzá még paradicsomlevet, s azzal is főzzük pár percet.
Nekünk tetsző méretű üvegekben tároljuk.
Természetesen jóval kisebb mennyiségből is főzhető, ez betárolási adag.