Nyírségi gombócleves gazdagon

A nyírségi gombócleves a magyar vidéki konyha egyik igazi különlegessége. Laktató, mégis könnyed, hiszen a zöldségek és a burgonyagombócok teszik gazdaggá, a tejszínes-tojássárgás habarással pedig krémes, lágy állagot kap.

Hozzávalók:

  • 40 dkg borjú- vagy sertésapróhús
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 darabka karalábé
  • 1 darabka zeller
  • 1 maroknyi zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 10 dkg gomba
  • 2 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • só, őrölt bors, 1 kk ételízesítő por
  • néhány csepp citromlé
  • 1 csokor petrezselyem

A burgonyagombóchoz:

  • 20 dkg burgonya
  • 4 dkg liszt
  • 1 tojás (elhagyható)
  • só, őrölt bors
  • csipet reszelt szerecsendió (elhagyható)

Nyírségi gombócleves elkészítése:

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a vaj felén megpároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, majd a maradék vajból és a lisztből készült világos rántással besűrítjük.

Elkészítjük a gombócokat: a burgonyát sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük, majd kihűlés után liszttel, tojással, sóval, borssal és szerecsendióval összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk, és a forró levesbe dobjuk.

Ezután beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldborsót. Addig főzzük, amíg minden megpuhul.

A tűzről lehúzva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínben elkevert tojássárgákat. Ízlés szerint utánasózzuk, pár csepp citromlével frissítjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍