A nyírségi gombócleves a magyar vidéki konyha egyik igazi különlegessége. Laktató, mégis könnyed, hiszen a zöldségek és a burgonyagombócok teszik gazdaggá, a tejszínes-tojássárgás habarással pedig krémes, lágy állagot kap.
Hozzávalók:
- 40 dkg borjú- vagy sertésapróhús
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 1 darabka karalábé
- 1 darabka zeller
- 1 maroknyi zöldborsó
- 15 dkg karfiol
- 10 dkg gomba
- 2 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- só, őrölt bors, 1 kk ételízesítő por
- néhány csepp citromlé
- 1 csokor petrezselyem
A burgonyagombóchoz:
- 20 dkg burgonya
- 4 dkg liszt
- 1 tojás (elhagyható)
- só, őrölt bors
- csipet reszelt szerecsendió (elhagyható)
Nyírségi gombócleves elkészítése:
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és a vaj felén megpároljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott húst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Felengedjük kb. másfél liter vízzel, majd a maradék vajból és a lisztből készült világos rántással besűrítjük.
Elkészítjük a gombócokat: a burgonyát sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük, majd kihűlés után liszttel, tojással, sóval, borssal és szerecsendióval összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk, és a forró levesbe dobjuk.
Ezután beletesszük a megtisztított, felszeletelt gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldborsót. Addig főzzük, amíg minden megpuhul.
A tűzről lehúzva, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejszínben elkevert tojássárgákat. Ízlés szerint utánasózzuk, pár csepp citromlével frissítjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍