Palacsinta recept, ahogy még a Nagyi készítette

Nagymama palacsinta receptje – ami a legjobb – akkor került elő, amikor a tyúkok jobban tojtak, nem kellett annyira takarékoskodni a tojással, de pocsékolás így sem volt.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dl tej
  • 4 dl szódavíz – akkor még nem volt szénsavas ásványvíz
  • 1 mokkáskanál só
  • zsír, vagy étolaj a sütéshez

Nagymama palacsinta tésztájának elkészítése:

Tálban dolgozunk.
A liszthez hozzáadjuk a tojást, a két tojás sárgáját, pici sót, és annyi tejet, hogy jó nokedlitészta sűrűségű legyen kikeveréskor. Simára dolgozzuk.
Majd hozzáadjuk a maradék langyos tejet, s a végén a szódavizet.
Átkavarjuk.

Ha olajjal dolgozunk, akkor jó egy decinyit keverjünk bele.
Ha zsírral sütjük, az esetben egy tálkában olvasszunk fel jó 10 dekányit, s egy kanalat rakjunk bele, közel tesszük az edényét a palacsintasütőhöz, mikor sütünk, hogy melegen legyen.

Felhevítjük a palacsintasütőt, mikor már jó forró, kis olajjal, vagy zsírral meglocsoljuk, majd süthetjük az első palacsintánkat. Első oldal sütése picit hosszabb, a második már gyorsan történik.

Ha olajjal dolgozunk, további olajozásra nem igazán van szükség.
Zsírnál minden alkalommal pár cseppet aláöntünk.

Akár üresen, akár töltve tároljuk takarjuk le kihűlés után, hogy a szélei ne száradjanak ki.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍