Nagymama kalács receptje kelendő volt a szomszédok körében, mindenki istenítette azt a foszlós kalácsot, amit ő sütött. Maga a tészta bármilyen kelt tésztát igénylő sütinél alkalmazható.
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 4 dkg élesztő
- 1 kg finomliszt
- 1 nagy csipet só
- 10 dkg vaj, vagy margarin
- 1 darab tojásnak a sárgája a kenéshez
- dagasztás legvégén még 10 dkg zsiradék
Nagymama kalács recept elkészítése:
Fontos – minden hozzávaló konyhameleg legyen!
Langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, elkeverjük. A lágy vajat belemorzsoljuk.
Mehet bele a cukor, a felfuttatott élesztő, és a tej.
Jó alaposan kidagasztjuk. Szép, hólyagos, és fényes tésztánk lesz.
Letakarva addig kelesztjük langyos helyen, míg duplájára nem nő.
Lisztezett deszkára borítjuk, hat részre vágjuk, mindegyiket jó ujjnyira kisodorjuk, és hármat egybefogva összefonjuk. Végeit aláhajtjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, lekenjük felvert tojássárgával, s várunk még nagyjából negyedórát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük meg szép pirosra.
Ha igazán foszlós kalácsot akarunk, akkor a dagasztás legvégén dolgozzunk még bele 10 dkg. zsiradékot.
Ez a tészta jó bukta, béles, kalács, mákos-diós kalács készítésére is.