Nagymama fánk receptje még az ő édesanyjától maradt rá. Havonta készítette, volt gyakorlata benne, így aztán jó párszor kipróbált fánk recept.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 átlagos evőkanál kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 6 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 3 db nagy tojás sárgája
- 1 nagy csipet só
- 2-3 cl. rum
- zsír, vagy olaj a sütéshez
- porcukor a szóráshoz, vagy forgatáshoz
- lekvár a tetejére
Nagymama fánk elkészítése:
Langyos tejben, pici cukorral az élesztőt felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, ráhintjük a sót, összekeverjük.
Hozzáadjuk a cukrot, a felfutott élesztőt, a tejet, tojássárgákat, s elkezdjük jól kidolgozni.
Mikor a tészta már sima, akkor mehet bele az olvasztott, lágy vaj, és a rum is. Ez utóbbit azért adjuk a tésztához, hogy ne szívjon magába sok zsiradékot.
Jó, ha a végén fakanállal dolgozunk.
Ha már szép sima a tészta, hólyagos, és a táltól is elválik, akkor lerakjuk pihenni letakarva. Duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval, vagy lisztezett pohárral szépen, sorban kiszúrjuk.
Picit pihennek az asztalon, majd nagyobb lábasban, bő zsiradékban kisütjük. Első oldalát fedő alatt.
A tésztát mindig a tetejével lefele rakjuk a zsiradékba.
Ha kisült, szűrőbe rakjuk, hogy lecsepeghessen – vagy manapság papírtörlőre.
Meghinthetjük porcukorral, de akár bele is forgathatjuk.
Így sütve a fánkunk szép szalagos lesz, és nem fog tocsogni a zsiradéktól sem.