A musszaka a Mediterrán-vidéken és Közel-Keleten ismert és kedvelt zöldség alapú étele, melyben a padlizsán és paradicsom dominál.
Hozzávalók:
- 1/2 kg padlizsán
- 1/2 kg paradicsom
- só
- bors frissen őrölve
- 1/2 kg krumpli
- 4-5 evőkanálnyi olívaolaj
- rozmaring egy szállal
- 2 szép vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2 kg darálthús
- 1 szál kakukkfű
- 1 szál zsálya
- pici Cayenne bors
- 3-4 tojás
- 1 pohárnyi tej
Musszaka elkészítése:
Egy kisebb tepsit kikenünk olívaolajjal, beszórjuk sóval és frissen őröl borssal, no és a felaprózott rozmaring felével.
Közben a padlizsánt közepesen vékony szeletekre vágtuk és besóztuk, jó negyedórát állni is hagytuk.
A krumplit megmossuk, megtisztítjuk, és felkarikázzuk, majd a krumplit a tepsibe helyezzük – és előmelegített sütőben 200 fokon jó félórát sütjük.
A hagymát szépen megtisztítjuk, majd finomra vágjuk, és 1-2 kanálnyi olívaolajon megpirítjuk.
Ehhez adjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a felaprózott kakukkfüvet, a zsályát, meg a Cayenne borsot.
Kevergetve pirítjuk fehéredésig, majd mikor idáig eljutottunk, akkor a burgonya tetejére borítjuk és elsimítjuk.
A besózott padlizsánt kicsit kinyomkodjuk, aztán egy serpenyőben a zöldség mindkét oldalát olívaolajon megsütjük, de csak 1-2 percig.
A paradicsomokról forrázás után lehúzzuk a bőrét, kettévágjuk őket, a magját kikaparjuk, a maradékot felcakkozzuk.
Ezután a padlizsán egy részét a húsra rakjuk, mehet rá a paradicsomréteg, majd megint a padlizsán.
Berakjuk a sütőbe, és 200 fokon 15 percig sütjük.
Ha félig megsült, akkor megszórjuk sóval-borssal, rozmaringgal.
Ezután a tejjel elkeverjük a tojásokat és az egész tetejére öntjük, majd még 20 percet 200 fokon sütjük.
Mennyei!