Mogyorós habkarikák

A mogyorós habkarikák könnyű, ropogós sütemény, amit a pörkölt mogyoró finom íze és a vaníliás cukor tesz igazán különlegessé. Kávé vagy tea mellé tökéletes választás, és ünnepi asztalon is jól mutat.

Hozzávalók:

• 5 tojásfehérje
• 25 dkg porcukor
• ½ csomag vaníliás cukor
• 10 dkg pörkölt, finomra őrölt mogyoró
• kevés vaj a sütőlemez kikenéséhez

Mogyorós habkarikák elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, végül óvatosan beleforgatjuk a darált, pörkölt mogyorót. A masszát nyomózsákba kanalazzuk, és csillagcsővel ellátott szájnyíláson keresztül vajjal kikent sütőlemezre koszorú formákat nyomunk belőle.

A habkarikákat lassú, egyenletes hőfokon (kb. 100–120 °C) szárítjuk, amíg ropogósra nem szikkadnak, de világos színüket megőrzik. Fontos, hogy ne erős lángon süssük, hanem lassan szárítsuk, így kapjuk a szép, hófehér habcsókszerű karikákat.

A kész mogyorós habkarikákat rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd fémdobozban sokáig eltarthatók.