A menemen nagyban hasonlít a mi tojásos lecsónkban, a zöldfőszerek, fokhagyma, chilipaprika, és olívaolaj ami megkülönbözteti.
Hozzávalók:
- 1/2 kg paradicsom
- 1 db méretes zöld-, vagy piros paprika,
- 2 szép fej vöröshagyma
- ízlés szerint chilipaprika
- 2 gerezdnyi fokhagyma
- só
- bors
- oregánó – esetleg petrezselyemzöld
- 1-2 evőkanálnyi olívaolaj
- 4-5 db tojás
A menemen elkészítése:
A friss paprikákat megmossuk, magját kiszedjük, felkarikázzuk.
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk majd a paprikával és a chilivel az olajon megpároljuk – fedő alatt.
Frissen őrölt borssal megszórjuk, s addig pároljuk, amíg szinte teljesen elfő a leve.
Ezután az apróra vágott paradicsomot hozzáadjuk a megdinsztelődött paprikához, és saját levében pároljuk takarékon, fedő alatt.
A fokhagymát apróra vágjuk, a zöldfűszereket felvágjuk, de majd csak a legvégén adjuk az ételhez.
Mikor a levét elfőtte, a zöldfűszereket hozzáadtuk, akkor a végén levesszük a fedőt, és ráütjük a tojásokat a tetejére, és nagyjából tükörtojás keménységűre sütjük, de van, aki felvert tojást önt rá.