A krumplisalátának két fajtája ismert. A majonézes, és az ecetes. De az az igazság, hogy a majonézen, és eceten kívül más különbség nincs is köztük. És ez így tökéletes.
Ebben a receptben a majonézes változattal ismerkedünk meg.
Hozzávalók:
- 1 kg szét nem fővő krumpli
- 1/2 l tejföl
- 3-4 fej lilahagyma mérettől függően
- 3 dl majonéz
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors ízlés szerint
- parányi cukor
- fél citrom
- só a burgonya sózására, és egy pici bele
- 1/2 fej zeller kisebb szeletekre vágva, megfőzve
Majonézes krumplisaláta elkészítse:
Ha finomat akarunk enni, és szeretjük persze a zellert, akkor érdemes ezzel az összetevővel kipróbálni, bár az eredeti recept nem tartalmazza.
Nagyon különleges ízt ad a salátának, szinte tökéletessé teszi.
A közepes méretű, egyenletes burgonyát megmossuk, majd egy kis sóval – héjában megfőzzük.
Leöblítjük hideg vízzel, megtisztítjuk, majd ha kihűlt, akkor szépen felkarikázzuk.
A zellert külön tisztítsuk meg, szeleteljük, s főzzük puhára kevés vízben, picurka sóval.
A hagymát megtisztítjuk, s vékony szeletekre vágjuk.
Elkészítjük a mártást.
A majonézt a tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a mustárt, sót, pici cukrot, őrölt borsot, és egy kis citromlevet.
Egy tálba rakjuk a krumplit, majonézt, megszórjuk hagymával, rakunk rá ismét egy kis majonézt, a maradékot majd még a zeller fölé, szórunk rá egy kis zellert.
Most egy fakanállal alulról fölfelé összeforgatjuk az egészet.
Pár órára hűtsük be, úgy az igazi – de túl sokáig nem szabad tartani.
Lehetőleg legkésőbb másnap fogyasszuk el. De addig is – szinte állandóan hűtőben tároljuk.