Ludaskása – mert zöldséges rizsből és libából készül, rizottó pedig azért, mert zöldséges rizs az alap. Bár egyszerű étel – mennyeien finom.
Egykor úgy készítették, hogy egy részét a libának – aprólék és kevésbé nemesebb részei – levesnek tették fel jó sok zöldséggel, s abból szedtek ki mindennel együtt a ludaskásához – így főzték bele a rizst.
Hozzávalók:
- libaaprólék (készíthetjük persze kacsával is)
- mindenféle zöldség, amit levesben szeretünk – jó sok
- néhány szem feketebors
- só ízlés szerint – az a jó, ha érződik
- fekete bors – legyen benne rendesen
- libazsír legalább egy kanálnyi
Ludaskása elkészítése:
A libaaprólékot átmossuk, ha kell letollazzuk, majd kedvünk szerint feldaraboljuk.
Felrakjuk főni sóval-borssal, mindenféle megtisztított, felaprózott zöldséggel, hogy az egészet a víz elfedje.
Felforraljuk, majd onnan kezdve takarékon, lassan, szépen majdnem teljesen puhára főzzük.
Megmossuk a rizst, aztán egy kanálnyi libazsírt felhevítünk, és megfuttatjuk rajta.
Ezután az egészet felöntjük lehetőleg átszűrt levessel.
Felrakjuk főni ezt is addig, míg már alig van rajta lé.
Ha már majdnem kész, akkor óvatosan belekeverjük a zöldséget, meg az aprólékot.
Ha szükséges, akkor még utánaízesíthetjük sóval-borssal.
Készíthetjük úgy is, hogy a megpirított rizst egyből a fővő, már majdnem tökéletesen kész leveshez adjuk.
Lényeges, hogy a rizst ne főzzük szét, hanem lehetőleg szép, egészséges szemek maradjanak.