A lencsepörkölt egy egyszerű, egészséges étel. Ajánlatos erőteljesebben fűszerezni, mintha hússal dolgoznánk, ám tökéletes húspótló.
Hozzávalók:
- 1/2 kg lencse
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsiradék
- 1 kis doboz paradicsomkonzerv, vagy néhány szem paradicsom
- 1 fej TV-paprika
- 2 lapos evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál köménymag
- 2-3 babérlevél
- 1 csapott evőkanál só
- 1 db húsleveskocka
- víz a felöntéshez, főzéshez
- tejföl
Nokedlihez:
- 1/2 kg liszt
- csipet só
- 3 tojás
- víz
Lencsepörkölt elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsiradékban megfuttatjuk.
Hozzákavarjuk a paradicsomot, az apróra vágott zöldpaprikát, megszórjuk az egészet a fűszerpaprikával, mehet bele a köménymag, babérlevél, majd az alaposan átmosott, esetleg egy-két órára beáztatott lencse.
Sózzuk, hozzáadhatjuk a leveskockát is.
Átkavarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Lefedve pároljuk, időnként ránézünk, ha pótolni kell a vizet pótoljuk, de törekedjünk arra, hogy viszonylag kevés leve legyen.
Nagyjából háromnegyed óra alatt fő meg. Rakhatunk bele egy kis csípős paprikát is, attól különlegesebb íze lesz.
Ha már teljesen megfőtt, akkor keverjük bele a tejfölt, de vele már nem főzzük.
Legfinomabb nokedlivel készítve.