A babos lecsó kifejezetten nehéz étel. Hagyma, paprika, paradicsom a babbal fűszerezve, no a meg a szalonna – megterheli a gyomrot rendesen.
Viszont tagadhatatlan, hogy nagyon finom.
Hozzávalók:
- 10-15 dkg kenyérszalonna
- 2 szép vöröshagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1/2 kg paprika
- 15-20 dkg paradicsom
- 1 csípőspaprika
- 20 dkg vörösbab, de főzhetjük abból, amit szeretünk
- 1 teáskanálnyi fűszerpaprika
- fél dl vörösbor
- rakhatunk bele lecsókolbászt is pár karikával
A babos lecsó hozzávalói:
A kenyérszalonnát felkockázzuk, majd egy edény aljában kisütjük zsírjára.
Míg sül megtisztítjuk a hagymát és felkockázzuk, aztán a kisütött szalonnazsírra dobjuk.
Egy kicsit megdinszteljük.
Jöhet a fűszerezés, sózás-borsozás ízlés szerint.
A paprikát kicsumázzuk, majd felkarikázzuk, a paradicsomot felcakkozzuk, a csípős paprikát apróra vágjuk, aztán mehet a paprikához dinsztelődni. Ekkor öntünk rá egy kis bort is – persze ez elhagyható.
Megpároljuk az egészet, és amikor már majdnem tökéletesen kész a lecsónk, akkor ráborítunk egy babkonzervet.
Rászórjuk a fűszerpaprikát, és átfőzzük még egyszer.
Ha szeretjük, néhány karika lecsókolbásszal dúsíthatjuk.