Lecsó kifejezetten nyári étel, ám szívesen fogyasztjuk télen is. Vásárolhatunk boltban is mindenféle minőségben, ám otthon is készíthetünk olyan konzervet, amelyről tudjuk is mi van benne.
Hozzávalók minden kiló paprikához:
- 1 kg paprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 30 dkg paradicsom
- 3 evőkanálnyi zsiradék
- kiskanálnyi fűszerpaprika – elhagyható
- 1 mokkáskanálnyi só
Lecsó télire hozzávalói:
A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, zsiradékban megfuttatjuk.
Ha fűszerpaprikával készítjük, akkor most megszórhatjuk. Oldalra húzzuk.
A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, magjait eltávolítjuk, majd karikára vágjuk az egészet. Hozzáadjuk a hagymához, és kevergetve félpuhára főzzük-sütjük.
Ekkor feldaraboljuk a paradicsomot, és hozzáadjuk a hagymás paprikához.
Addig főzzük, míg a paradicsom levet nem ereszt, és utána zsírjára sütjük.
A kész lecsót még forrón üvegekbe töltjük – ehhez az üvegeket előmelegítjük.
Vagy tartósítószert teszünk a tetejére egy csipetnyit, de még jobb, ha zsiradékot öntünk rá annyit, hogy légmentesen lezárja a lecsónkat.
Ezután még melegen szárazgőzbe rakjuk, s ott hagyjuk kihűlni.
Erre a célra minden olyan hely jó, ahol a lecsó nehezen hűl ki. Akár egy jól szigetelő hűtőtáska, akár ruhákkal kibélelt kosár jól letakarva…
Ezt a lecsót tökéletesen tárolhatjuk fagyasztóban is. Műanyag dobozokba, vagy zacskókba – kiporciózva rakjuk el.
De a hozzávalókat nyersen is eltehetjük lefagyasztva. Feldarabolt paprikát, paradicsomot külön zacskóba. Annyit, amennyit egy-egy alkalommal felhasználunk.
Hagymát frissen vágunk, fonnyasztunk, a paradicsomot, paprikát viszont fagyasztva – még nem felengedve dobjuk a lábasba.