Bár manapság már télen is kapható paradicsom és paprika – frissen is készíthetünk lecsót, azért az mégis jó, ha a kamrapolcról is bármikor leemelhetjük.
Hozzávalók:
- 5 kg zöldpaprika
- 2,5 kg paradicsom
- esetleg parányi tartósító
- liter paradicsomonként (már lé állagban) 1-2 evőkanálnyi cukor
- liter paradicsomlébe jó késhegynyi só
Lecsó télire elkészítése:
Fontos itt is, hogy a paradicsom jó érett legyen.
A paprikát és a paradicsomot is alaposan megmossuk.
A paprikát kicsumázzuk, magoktól megtisztítjuk, felkarikázzuk. A paradicsom szárát leszedjük, szárvégződését kivágjuk, meghámozzuk, vagy forró vízbe dobva egy pillanatra lehúzzuk a héját.
Ezután a paradicsomot feldaraboljuk, majd egy nagy lábasba rakjuk, s feltesszük főni. Amikor már fő, belerakjuk a paprikát is, de azzal is csak első forrásig főzzük.
Még jó forrón – előmelegített – üvegekbe merjük, s lezárjuk légmentesen, s másnapig – de mindenképp kihűlésig szárazdunsztba tesszük.
Ha nem bízunk benne, akkor a tetejére mákszem tartósítót tehetünk – fogyasztás előtt ezt eltávolítjuk a közvetlen környezetével együtt.
Lényeges, hogy lehetőleg szeptemberben már ne tartósítsunk lecsót, se paradicsomot, mert ilyenkor már más ízű, nem lesz igazán finom.