A krumplis tészta gránátos kocka néven a kiegyezés utáni időben híresült el. Kellett valami laktató étel a katonaságnak. Ekkor „találták fel”.
Hozzávalók:
- 1/2 kg kockatészta
- 1 kg burgonya tisztítva
- 2 fej vöröshagyma
- 1-2 kávéskanálnyi édes fűszerpaprika
- fekete bors ízlés szerint
- só – szintén ízlés szerint
Krumplis tészta elkészítése:
A burgonyát héjában, vagy anélkül megfőzzük. Ha héjában főztük, akkor megtisztítjuk, ezután összetörjük.
A zsírt megolvasztjuk, a hagymát finomra vágva beledobjuk, és állandó keverés mellett jól megpároljuk benne, kicsit rózsaszínűre pirítjuk.
Ekkor levesszük a tűzről és beledobjuk a paprikát, összekeverjük. A krumplit összetörjük – nem kell pépesre, legyen kicsit darabos.
Ezt is a paprikás hagymához tesszük, borssal egyetemben.
Közben kifőzzük a tésztát sós vízben – ha már puha leszűrjük, leöblítjük, majd a kész burgonyamasszát hozzákavarjuk.
Savanyúsággal nagyon finom.