A kolozsvári rakott káposzta szintén egytálételnek számít. Hisz zöldség, hús tökéletes arányú találkozásáról van – tejföllel nyakonöntve.
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 70 dkg darált sertéshús
- 1 szép fej vöröshagyma
- 1 mokkáskanálnyi bors
- 25 dkg rizs
- 5-6 dl tejföl
- 1 szép szál füstölt szárazkolbász
- 40 dkg füstölt oldalas
- néhány szelet karaj
- esetleg baromficomb néhány
- 1-2 kanálnyi zsiradék
- só
Kolozsvári rakott káposzta elkészítése:
Ha nem erdélyi savanyú káposztánk van, akkor használjunk egy kis kaprot az ízesítésnél. Minden sor savanyúkáposztát kicsit átszórunk apróra vágott kaporral.
Egy edényben zsiradékot hevítünk, majd az aprókáposztát megpirítjuk benne.
A húst átlagos méretű kockákra daraboljuk.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd zsiradékban megpirítjuk. Ez alkalommal nem üvegesre, hanem kicsit rózsaszínesre.
Ekkor belerakjuk a darált húst, és lepirítjuk.
Megfűszerezzük kedvünk szerint.
A rizst forró zsiradékban megfuttatjuk, aztán felengedjük vízzel, ízesítjük sóval-borssal, majd megfőzzük.
Az oldalast külön megpároljuk, mellette lehet – ha rakunk az ételbe – a baromfihús is.
A végén egy kis zsiradékon ezeket megpirítjuk.
Egy tepsit előveszünk, és kikenjük zsírral.
Alulra a káposzta kerül, megszórjuk friss kaporral, aztán mehet rá a rizs, a megpörkölt hús, a felvágott kolbászkarikák, a feladarabolt oldalas. Kicsit meglocsoljuk tejföllel, majd kezdjük előlről. Közé rakjuk a megpirított húsokat is természetesen. A lényeg, hogy a tetejére káposzta kerüljön.
Tetejét sóval kikevert tejföllel megöntözzük.
Előmelegített sütőben szép pirosasra sütjük jó fél óra alatt 180-200 fokon.