A kelkáposztafőzeléket a gyerekek általában nem szeretik. Aztán ahogy kezdenek felnőni – idővel megbarátkoznak vele.
Fokhagymás húsokkal, vagdaltakkal kitűnő.
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta
- 1-2 nagyobb burgonya
- zsír egy kanállal
- 1 kanálnyi finomliszt
- kisebb vöröshagyma
- 1 gerezdnyi fokhagyma
- só
- bors
- köménymag – lehet őrölt is
- pici majoránna
- fűszerpaprika egy kiskanálnyi
Kelkáposztafőzelék elkészítése:
A kalkáposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, aztán feldaraboljuk.
Annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje.
Megsózzuk – ha szeretjük a leveskockát rakhatunk bele – rakunk hozzá köménymagot is.
Közben megtisztítjuk a burgonyát, és felaprítjuk.
Hozzáadjuk a káposztához, majd egy kis majorannával fűszerezzük. Puhára főzzük az egészet.
Közben elkészítjük a rántást, majd a hagymát apróra vágva, a fokhagymát összezúzva belekeverjük, és hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Pici bors is mehet bele, majd kevés hideg vízzel felengedjük, kikavarjuk.
A főzelék levéből merünk egy kicsit a rántáshoz, átkavarjuk vele, aztán mehet a már megfőtt krumplis káposztához.
Egyszer még felforraljuk, aztán el is készült.