A karfiolos pörkölt, vagy karfiol pörkölttel egy igazi, hamisíthatatlan egytálétel. Hisz minden létfontosságú anyagot tartalmaz egyetlen fogásban.
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 40-50 dkg darált sertéshús, vagy csirke kisebb darabokra vágva
- 1 kanálnyi fűszerpaprika
- só
- bors
- esetleg petrezselyemzöld
- zsiradék 1-2 kanállal
- paprika 1 db
- 1 kisebb paradicsom
A karfiolos pörkölt elkészítése:
Először a karfiolt leöblítjük, rózsáira szedjük.
A húst apróra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megpirítjuk.
A paradicsomot és a paparikát is lehetőleg minél kisebbre daraboljuk.
Ezután egy kis zsiradékon a hagymát megpirítjuk, aztán hozzáadjuk a húst, átkavarjuk.
Megszórjuk paprikával, sóval-borssal, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, és elkezdjük párolni fedő alatt.
Néhány perc múlva a kisebb rózsáira szedett karfiolt is hozzáadjuk, megsózzuk meg, aztán pedig addig pároljuk, míg a hús, és a karfiol is megpuhul.
Óvatosan kavarjuk, ne törjük össze.
A végén kicsit pirítsuk le, majd parányi vizet téve hozzá még különlegesebb ízű lesz pörköltünk egy pillanatnyi forralás után.
Fogyaszthatjuk tejföllel is.
Tarhonyához, burgonyához, galuskához, de akár rizshez is kiváló.