A káposztás tészta kedvelt fogása a magyar gyomornak, de elég ritkán készítjük. Ennek az az oka, hogy elkészítése időigényes.
Hozzávalók:
- 1 fej káposzta jó 1 kg-os, de lehet nagyobb is
- 1/2 kg kockatészta, vagy laska
- 2 evőkanálnyi megforrósított zsiradék
- só
- bors
- kávéskanálnyi cukor
Káposztás tészta elkészítése:
A káposztát feldaraboljuk, megreszeljük. Besózni nem szükséges, de ha ragaszkodunk hozzá megtehetjük.
Két evőkanál zsiradékot egy lábasban felhevítünk, majd belerakjuk a sótól kinyomott, vagy sima káposztát, és lényegében állandóan kevergetve megpirítjuk.
Az elején lefedve kicsit párolhatunk is rajta, akkor felrakhatjuk közben a főzővizet a tésztának.
Ha a káposztánk már majdnem kész, akkor meghintjük pici cukorral, ettől szép színt kap.
Ízesítjük sóval-borssal.
A vizet melegedni tesszük, rakunk bele liter vizenként 1 kávéskanálnyi sót.
Ha felforrt, akkor beledobjuk a tésztát, átkavarjuk, majd puhára főzzük.
Amint megfőtt leöblítjük, majd leszűrjük, s hozzáadjuk a már megpirult káposztához, és átkavarjuk.
A káposztás kocka íze akkor az igazi, ha a káposzta kicsit megpirult – bár sokan készítik lényegében párolt káposztával is.