A káposztás lecsó bár ismert, de mégsem gyakran készített étele a magyar konyhának. Érdemes rá jobban odafigyelni, mert olcsó, tartalmas, finom.
Hozzávalók:
- 25 dkg füstölt szalonna
- 3 db vöröshagyma
- 10 db szép nagy paprika
- 60 dkg paradicsom
- jó teáskanálnyi só
- bors frissen őrölve ízlés szerint
- 1 evőkanálnyi fűszerpaprika
- 30 dkg káposzta
Galuskatésztához –
- 1 tojás
- pici só
- néhány kanálnyi finomliszt
Káposztás lecsó elkészítése:
A szalonnát szép apróra kockázzuk, majd kiolvasztjuk egy lábasban.
A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk szeletekre, és a kiolvasztott zsírhoz adjuk.
Átkavarjuk, majd mehet bele a felkarikázott paprika is.
A paradicsomot – míg a paprika párolódik – felszeleteljük, és hozzáadjuk a paprikához, aztán fűszerezzük sóval-borssal-fűszerpaprikával.
A káposztát most felszeleteljük, és hozzákeverjük a lecsóhoz.
Ezután lefedjük, és jó 20-25 percig együtt pároljuk.
Ha galuskásan készítjük, akkor a tojást összekeverjük a liszttel, majd apró galuskákat szaggatunk a lecsóba. Nem lesz sok leve, nem kell megijedni, de attól megfő.