A káposztás csülök gerslivel egy régi népi eledel. Rendkívül tápláló, laktató egytálétel, ha kipróbálod – biztos kedvenced lesz.
Hozzávalók:
- 1,5 kg savanyúkáposzta
- 1 szép sertéscsülök
- 40 dkg gersli (árpagyöngy)
- 2-3 nagy fej vöröshagyma
- 1/2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál zsír
- 1/2 evőkanál só
- 1 lapos teáskanál őrölt bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanálnyi csípős paprika krém, vagy 1 kisebb csípős paprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
Káposztás csülök gerslivel elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a fokhagymát is tisztítás után összenyomjuk, majd a zsírt egy lábasban felforrósítjuk, és a hagymát hozzáadjuk, folytonos keverés mellett üvegesre pirítjuk.
A savanyú káposztát átmossuk, a csülköt kicsontozzuk, kicsit nagyobb kockára vágjuk, mintha pörköltet készítenénk.
Az árpagyöngyöt átöblítjük folyóvíz alatt.
Most egy nagy edény aljába néhány kanál hagymás zsírt rakunk, rászórunk savanyú káposztát, mehet rá a gersliből, majd a csülökből, aztán kezdjük előlről. Hagymás zsír, káposzta, gersli, fűszerezzük – így folytatjuk, míg van hozzá összetevő.
Vízzel felöntjük – mivel a gersli dagadni fog, olyan fazekat válasszunk, amiben bőven elfér a hozzávaló.
Alágyújtunk, felforraljuk, de onnantól kezdve nagyon kis hőfokon, takarékon főzzük. Két és fél-három óra alatt elkészül, jó puhára fő, és az ízek is összeérnek.
Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük.