A káposztafőzelék legtöbbször még zsenge édeskáposztából készül. Ilyenkor még lazább a fej, kisebb a súlya, de már egy főzelékre elég.
Hozzávalók:
- 80 dkg zsenge káposzta
- 1-2 kanálnyi zsiradék
- 2 kanálnyi finomliszt
- 2 dl tejföl
- mokkáskanálnyi paprika
- 1 db közepes hagyma
- köménymag
- só
- pici őrölt bors
- esetleg kapor – van aki azzal szereti
Káposztafőzelék elkészítése:
A káposzta külső levelét leszedjük, majd felcsíkozzuk az egészet, majd sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor kerül bele a köménymag is.
A zsiradékot felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, megkeverjük.
Ha már szép zsemleszínű, akkor belekeverjük a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát is, így azzal dinsztelődik.
Ha a hagyma üveges, lehúzzuk a tűzről, és belehintjük a fűszerpaprikát és parányi borsot.
Felengedjük hideg vízzel, elkeverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt is.
Besűrítjük vele a főzeléket, majd forrásig, sűrűsödésig melegítjük kavargatva.
Van aki ecetezve szereti, de sokan kaporral kedvelik.
Sült húsokhoz, vagdalthoz kiváló. És mint a kelkáposzta főzelék is, burgonyával dúsítható.