A paradicsomos húsgombóc egyik legfinomabb ételünk, egyfajta főzelékféle. Legjobb burgonyával, ami lehet sósan főtt, de törtburgonya is.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertéshús
- 1 dkg só
- 1 lapos teáskanál bors
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 10 dkg rizs
- 1 db tojás
- 2 evőkanál zsiradék
- 3-4 evőkanál liszt
- 1 üveg sűrített paradicsom (vagy 1 liter sűrű paradicsomlé)
- 7 dl víz
- 1 mokkáskanál só
- 1-2 evőkanál cukor
Paradicsomos húsgombóc elkészítése:
A darált húst a fűszerekkel, rizzsel, tojással összedolgozzuk, majd gombócokat készítünk belőle, és forró vízben, de nem zubogóban – kifőzzük.
Ha már megdagadtak, akkor kimerjük őket, és külön, egy tálban lerakjuk.
Elkészítjük a mártást is.
A zsiradékból és a lisztből rántást készítünk, felengedjük a víz egy részével, hozzáadjuk a paradicsomot, azzal is simára kavarjuk, majd a maradék vizet is hozzákavarjuk. Sózzuk, felforraljuk kevergetve. Mikor már majdnem jó, megcukrozzuk, és pár percig még főzzük.
A gombócokat a mártásba rakjuk, s együtt még csendesen főzzük 10-15 percet.
Ha letelt az idő – tálalás előtt pihenni hagyjuk. Az alatt az idő alatt elkészíthetjük a krumplit, ha azzal fogyasztjuk.