Húsleves a javából – marhahúsleves

Ha vasárnap, akkor húsleves. A jó húslevesben kellő arányban található a hús, a zöldség. Ha ránézünk, akkor egy tartalmas, sűrű leves benyomását kelti. Tésztát főzünk bele, ez még laktatóbbá teszi. Húsát mártásokkal, vagy tormával fogyasztjuk.

Az igazi jó húsleves marhából készül, ez a recept is erről a különlegesen finom ételről szól.

Hozzávalók:

  • 1 kiló levesnek való marhahús
  • 30 dkg velős csont
  • 1 db ritkacsont
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1 db karalábé
  • zeller mérettől függően
  • 1/4 fej kelkáposzta
  • 1/4 fej karfiol
  • közepes póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kis fej hagyma – nincs hámozás, csak a végeit levágjuk.
  • 1 szép zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 5-6 szem feketebors
  • só 2 dkg, aztán majd meglátjuk

Húsleves elkészítése:

A húst a csontokkal együtt átmossuk, majd jó két liternyi vízben felrakjuk főni. Mikor felforrt a leves, akkor takarékra vesszük a hőforrást, és innentől így főzzük.

Legalább egy órán keresztül csak magában főzzük, utána bezöldségeljük.
Eredetileg a húslevest hosszában vágott zöldséggel főzzük, de persze ez tetszés szerint változhat.

Minden zöldséget belerakunk egyszerre, hozzáadjuk a fűszereket is, s addig főzzük, míg a hús maradéktalanul meg nem puhul.

Ezután állni hagyjuk, majd leszűrjük, vagy óvatosan leszedjük.

Levestésztát bele is főzhetjük, de jobb, ha külön főzünk, így nem veszít a levéből.

A húst ecetes tormával, vagy mártással fogyasztjuk.

🍴 Kövess minket a Facebookon!
Nézd meg a legújabb, házias recepteket, amiket mindenki imád! 😍