A kelt palacsinta abból a korból maradt fenn, amikor kevés pénzből kellett jóllakatni a családot. Így vastag palacsintákat sütöttek kevesebb zsiradékon.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1-2 tojás
- zsiradék a tésztájába
- só egy csipettel
- tej a kikeveréshez
Kelt palacsinta elkészítése:
Az élesztőt egy kis tejjel felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, olajat, majd fokozatosan töltjük hozzá a tejet, kikavarjuk. Általában kicsit hígabb tésztát készítettek a kelt fajtához, mint a hagyományos palacsintához.
Belekeverjük a felfuttatott élesztőt is.
Egy a lényeg, hogyha nem akarunk sok tejet használni, akkor vízzel hígítsuk, ne ásványvízzel, vagy szódával, mert nem fog rendesen megkelni.
Lerakjuk pihenni a tésztát egyszerűen a konyhában, nem kell letakarni, külön melegre rakni. Nagyjából egy órát kell pihentetni.
Kisütése pontosan ugyanúgy történik, mint a rendes palacsintáé, de az biztos, hogy szép, nagy, vastag palacsinták lesznek belőle.
Ugyanúgy töltjük, mint hagyományos párját, de egykor szívesen fogyasztották akár magában is.
Olyan, mint egy vékonyabb, egyszerű lángos.