A hortobágyi slambuc bográcsban készül, pirítani lábasban, fazékban nem lehet. Elvileg 32-szer forgatják a bográcsban, hogy tökéletesen pirult legyen.
Hozzávalók:
- 1 kg lebbencs tészta
- 2,5 kg burgonya tisztítva
- 60 dkg füstölt szalonna
- szükség szerint só (szalonna sósságától függ)
Hortobágyi slambuc elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. Ha az elején nem akar zsírt engedni, akkor egy kicsit teszünk alá.
A burgonyát karikára vágjuk, hozzádobjuk a kiolvasztott szalonnához, átkavarjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje jó 3 ujjnyira.
Hagyjuk, hogy felforrjon, s utána nagyjából negyedórát főzzük. Ezután a slambuc tésztát szépen rátördeljük a tetejére, de nem keverjük bele. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp hogy ellepje a tésztát.
Időnként forgassuk meg a bográcsot, kis lendülettel, innentől már se kanalat, se fakanalat nem használunk. Levesszük, és lendülettel, jobbra-balra forgatjuk.
Ha elfőtte a levét, onnantól már pirítjuk, billentve lendítjük.
Jó párszor el kell végezni apránként ezt a műveletet, hogy szép, piros pörköt kapjon. Valójában ez adja meg igazán az ízét.
Régen azt tartották, hogy a slambucot 32-szer forgatjuk…