Hogy pontosan miért ez a savanyú káposztába töltött paprikás sertéstarja szelet neve – nem lehet tudni, de nem is érdemes fejtegetni – eszméletlenül finom.
Hozzávalók:
- minden személyre egy savanyú káposzta levél és
- 1 szép nagy szelet sertéstarja
- 20 dkg füstölt szalonna 4 szelethez
- tejföl a locsoláshoz 2 dl
- hagyma négy szelethez jó közepes
- liszt
- só
- bors
- fűszerpaprika
Háromszéki csürdöngölő elkészítése:
A szalonnát először felkockázzuk és kisütjük zsírjára. A tepertőt a zsírból kiszedjük, tányérra tesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, és a zsíron megpároljuk. Hozzáadunk kevés vizet, majd fedő alatt szétfőzzük.
Ha a hagyma szétfőtt, akkor megszórjuk fűszerpaprikval, megkavarjuk – és letesszük hűlni.
A húsokat kicsit kiverjük, majd sózzuk, megborsozzuk ízlés szerint aztán megforgatjuk a lisztben, majd hirtelen kisütjük.
Ezután előveszünk egy savanyú káposzta levelet és rárakjuk a sülthúst, ezután felcsavarjuk, mintha csak töltött káposztát készítenénk.
Most jött el a paprikás lé ideje, ugyanis a káposztákat belerakjuk, felöntjük vízzel, és jó puhára főzzük a hústekercset.
Tejföllel nyakonöntve fogyasztjuk. A félretett tepertővel megszórhatjuk.