A gombóta egy régi hajdúsági étel, amit böjt idején szalonna, kolbász nélkül, máskor egy kis házikolbásszal készítettek – ha volt. Paprikás zsírral meglocsolták.
Hozzávalók:
- 6-7 db burgonya
- teáskanál só
- 2 db tojás
- pici só hozzá
- annyi liszt, amennyit felvesz, hogy kemény tészta legyen
- 1 mokkáskanál őrölt bors, vagy több
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1-2 kanál olvasztott zsír, vagy olaj
- esetleg 1-2 szál petrezselyem zöld apróra vágva
Hajdúsági gombóta elkészítése:
Először elkészítjük a tésztát.
A tojásokat felütjük, pici sót teszünk hozzá, és annyi lisztet, hogy jó kemény reszelt tésztának való legyen.
Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk, vastagabb szeletekre vágjuk, és sós vízben felrakjuk főni. Annyiban, hogy épp ellepje.
A tésztát lereszeljük, lehetőleg kicsit széjjel, hogy ne ragadjon össze.
Ha már majdnem jó a krupli, akkor a reszelt tésztát hozzáadjuk, és összefőzzük. Ha kell még, akkor sózzuk, hozzáadjuk a borsot ha szeretjük.
Rakhatunk bele apróra vágott petrezselymet, ha dúsítani akarjuk, akkor kolbászt karikákat is tehetünk bele, de eredetileg e nélkül fogyasztották.
Volt, ahol szalonnát pirítottak a tetejére, de egyszerű napokon, és böjti időszakban csak olvasztott, de nem forró zsiradékban elkeverték a fűszerpaprikát, és azt locsolták a tetejére.