A gyuvecs tulajdonképpen szerb rakott lecsó, rendkívül finom a magyar szájíznek is – érdemes kipróbálni, egyszerű elkészíteni.
Hozzávalók:
- 5 db paprika
- 1 nagy hagyma
- 80-100 dkg paradicsom
- vaj, vagy olaj a tepsi kikenéséhez
- 1 börényi rizs
- 1/2 kg sertéstarja
- 1/2 liter tejföl
- só
- bors
Gyuvecs elkészítése:
A tálat, vagy tepsit kikenjük.
Megtisztítjuk a hagymát, karikára vágjuk, és az edény aljára szórjuk.
A paradicsomot felvagdaljuk, annak felét a hagymára rakjuk.
Most megszórjuk a rizs felével, jöhet rá a paprika fele.
A tarját szép szeletekre vágjuk, és elosztjuk a már tálban lévőkön.
Erre szórjuk rá a paprika maradékát, utána a rizs másik fele, s tetejére a paradicsom.
Mikor lerakunk egy-egy réteget, akkor azt mindig megsózzuk-borsozzuk.
A tejfölt felkavarjuk, ráöntjük az étel tetejére, majd ezt is sózzuk-borsozzuk.
Az edényt lefedjük, vagy lefóliázzuk, s előmelegített sütőben 180 fokon egy órát sütjük.
Ekkor aztán levesszük a fedőt, és nagyjából félórán keresztül már így készítjük.