Gyümölcsös lábatlan – meggyel, szilvával rendkívül finom

A gyümölcsös lábatlan egy kelt, kavart tésztaféle, melyet magozott gyümölccsel és cukrozott dióval ízesítünk – az összhang tökéletes.

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 2-3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 db citrom héja
  • 3-4 dkg élesztő
  • 10 dkg zsír, vagy 12 dkg vaj, vagy margarin
  • 6 dl langyos tej
  • 40-50 dkg magozott meggy, vagy szilva
  • 10 dkg dió darálva, vagy törve
  • 5-10 dkg cukor a dióhoz keverve

Gyümölcsös lábatlan elkészítése:

Az élesztőt egy kis tejjel, kevés cukorral és liszttel elkavarjuk, majd felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, parányi sót, a cukrot, reszelt citrom héját, majd mehet bele a felfutott élesztő is, és a tejjel alaposan kikeverjük. Dolgozhatunk fakanállal, vagy kézi habverővel. Mikor már kezd alakulni, beledolgozzuk a lágy zsiradékot is.

A gyümölcsöket kimagozzuk, a diót ledaráljuk, vagy összetörjük, cukorral összekeverjük.

A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, elsimítjuk, majd a tetejére szórjuk a magozott gyümölcsöt, azt pedig behintjük a cukrozott dióval.

180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A gyümölcs sütés közben a tésztába süpped.