A gyümölcsös lábatlan egy kelt, kavart tésztaféle, melyet magozott gyümölccsel és cukrozott dióval ízesítünk – az összhang tökéletes.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2-3 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom héja
- 3-4 dkg élesztő
- 10 dkg zsír, vagy 12 dkg vaj, vagy margarin
- 6 dl langyos tej
- 40-50 dkg magozott meggy, vagy szilva
- 10 dkg dió darálva, vagy törve
- 5-10 dkg cukor a dióhoz keverve
Gyümölcsös lábatlan elkészítése:
Az élesztőt egy kis tejjel, kevés cukorral és liszttel elkavarjuk, majd felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, parányi sót, a cukrot, reszelt citrom héját, majd mehet bele a felfutott élesztő is, és a tejjel alaposan kikeverjük. Dolgozhatunk fakanállal, vagy kézi habverővel. Mikor már kezd alakulni, beledolgozzuk a lágy zsiradékot is.
A gyümölcsöket kimagozzuk, a diót ledaráljuk, vagy összetörjük, cukorral összekeverjük.
A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, elsimítjuk, majd a tetejére szórjuk a magozott gyümölcsöt, azt pedig behintjük a cukrozott dióval.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A gyümölcs sütés közben a tésztába süpped.