A vadast sokan szeretik, a gomba vadasan egy izgalmas húspótló étel. Zsemle, vagy krumpligombóccal, esetleg pörkölt tésztával fogyasztjuk.
Hozzávalók:
- 1/2 kg nekünk tetsző gomba
- 2 evőkanál zsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 1-2 db sárgarépa
- 1-2 db petrezselyem gyökér
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- 1-2 teáskanál mustár
- 2-3 babérlevél
- pici citromlé
- parányi cukor
- 1-2 csipet citromhéj
Gomba vadasan elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, felszeleteljük, majd kicsit leszárítjuk papírtörlőn, és a zsírban megpároljuk.
Közben fűszerezzük sóval és borssal.
Másik edényben zsiradékon a karikára vágott zöldségeket megpirítjuk, fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, egy kis citromhéjat is adhatunk hozzá, és a mustárt is hozzáadjuk.
Együtt puhára pároljuk. Vízzel felöntjük, csak annyival hogy ellepje a zöldségeket, picivel magasabban legyen.
Ha megfőtt, akkor áttörjük. Nem kell mixelni, különlegesebb, ha picit darabosabb. De aki ragaszkodik hozzá, csak nyugodtan.
Ezután zsíron 1 evőkanál liszttel, és egy kis cukorral barnás rántást készítünk, majd berántjuk vele a vadast.
Ízlés szerint citromlével (esetleg helyette ecettel) savanyítjuk, és egy kanálnyit a tejföllel kikeverünk, majd visszaöntjük a többi mártáshoz.
Egy pillanatig főzzük, nehogy összekapja a tejfölt, majd a gombára öntjük a mártást.
Pörkölttésztával, vagy gombóccal fogyasztjuk.