A román lecsó neve ghiveci, jóval több zöldségösszetevőből készül. Bár első hallásra furcsa az összetétele, a végeredmény rendkívül finom.
Hozzávalók:
- 3-4 db burgonya
- 2 szép sárgarépa
- 1 kis fej zeller
- 2 paprika
- 2 kisebb cukkini
- 2-3 csiperkegomba
- 3 db paradicsom
- kis doboz kukoricakonzerv, vagy egy csőről zsenge kukorica
- 1 padlizsán
- 1 doboz babkonzerv – vagy 20 dkg bab megfőzve
- 2 kanál olaj
- só
- bors
- bazsalikom
A ghiveci – román lecsó elkészítése:
A burgonyát, sárgarépát, zellert megtisztítjuk, leöblítjük, majd felkockázzuk, ezután egy tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk majd hogy félig ellepje – felöntjük vízzel. Ezután pedig lefedjük fedővel, vagy fóliával, és forró sütőbe tesszik, hogy puhuljon.
A cukkinit és a padlizsánt kockára vágjuk, a gombát szépen felszeleteljük, a paprikát pedig csíkokra.
Ha a sütőben lévő zöldségek már nagyjából félig megpuhultak, akkor hozzáadjuk a többi zöldséget, valamint a kukorica- és babkonzervet. Majd visszarakjuk a sütőbe jó negyedórára és teljesen puhára pároljuk.
Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot, és fűszerezzük bazsalikommal.
Még nagyjából 10 percre visszarakjuk a sütőbe, hogy egy kis színt kapjon, és a paradicsom is átpárolódjon.