A fokhagymamártás főleg a görögöknél ismert, de bizony nálunk is kedvelt húsízesítő lehet.
Különleges íze, szép színe rendkívül étvágygerjesztő.
Hozzávalók:
- 3 tojásnak a sárgája
- 1 dl olívaolaj
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2 dl görög joghurt
- néhány szál újhagyma zöld
- 1 szép kápia paprika, vagy paradicsompaprika
- só ízlés szerint
- pici cukor
- citromlé
- parányi mustár
Fokhagymamártás elkészítése:
A fokhagymát megtisztítjuk, majd lereszeljük vagy összetörjük, aztán a tojások sárgájával meg a sóval jó simára keverjük.
Ezután cseppenként csurgatva bele az olajat is hozzákeverjük, közben természetesen állandóan kavargatjuk. Lényegében fokhagymás majonézt készítünk.
Ezt aztán, mikor már teljesen sűrűvé vált – felkeverjük a joghurttal.
Hozzáadunk egy pici mustárt, citromlét, cukrot.
A legvégén nagyon-nagyon apróra vágott hagymazöldet és kápiapaprikát rakunk bele, és összekeverjük.
Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Kiváló sült húsokhoz.