A finomfőzelék valahogy menzakajaként maradt fenn, pedig nem véletlenül kapta nevét – valóban igencsak ízletes a sokféle zöldség által.
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 1 kisebb karalábé
- 30 dkg borsó
- de mehet bele karfiol is
- 2 evőkanálnyi zsiradék
- só ízlés szerint
- bors egy csipenyi
- 2 kanálnyi liszt
- egy pohárnyi tej
- esetleg pici cukor
Finomfőzelék elkészítése:
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk kockára vágjuk, a karalábét úgyszintén.
A borsót megtisztítjuk, ha rakunk bele karfiolt, akkor kisebb rózsákra szedjük.
Zsiradékot melegítünk egy lábasban, majd a zöldségeket rajta félpuhára pároljuk egy kis só, parányi bors és pici víz hozzáadásával.
Ha már majdnem puha, akkor meghintjük liszttel, vagyis stauboljuk, felengedjük tejjel, és főzzük addig, amíg teljesen puha nem lesz. Ha túl sűrű, egy kis vízzel hígítjuk.
Ha szeretjük – apróra vágott zöldpetrezselymet rakhatunk bele a végén.