A zöldbabfőzelék tökéletes nyáridőző finomság, manapság szerencsére már télen-nyáron készíthető. Tökéletes sült húsokhoz, vagdaltokhoz.
Hozzávalók:
- 80-100 dkg zöldbab
- 2 kanálnyi zsiradék
- 3 kanálnyi finomliszt
- közepes vöröhagyma
- 1-2 gerezdnyi fokhagyma
- 1 csomag zöldpetrezselyem
- mokkáskanálnyi fűszerpaprika
- 2 evőkanálnyi kristálycukor
- ecet – ízlés szerint
- 1 kis pohár tejföl – ha több az nem árt soha
- só
Zöldbabfőzelék elkészítése:
A zöldbabot – ha frissen szereztük be – megtisztítjuk, majd nekünk tetsző méretűre feldaraboljuk.
Fagyasztottan ezt a műveletet már elvégezték helyettünk.
Ezután felrakjuk főni enyhén sós vízben. Fagyasztott babot forró vízbe dobjuk, úgy főzzük.
Míg a bab puhára fő, addig elkészítjük a rántást.
Egy edényben zsiradékot hevítünk, majd hozzáadjuk a lisztet, és szép világosra pirítjuk. Ha már jó, akkor mehet bele az apróra vágott vöröshagyma, és a felaprított fokhagyma és petrezselyem is.
Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, azzal is átkeverjük.
Felengedjük hideg vízzel, és simára dolgozzuk. Merünk hozzá a forró levesből, s mikor ezzel is átkavartuk, akkor a többihez adjuk.
Ha kell még sóval ízesítjük, hozzáadjuk a cukrot, ecettel ízlés szerint ízesítjük.
A legvégén – egy kis levessel kikavarva adjuk hozzá a tejfölt, s csak egy pillanatra forraljuk.